professionals.jpg

Hoe zit de jeugdzorg eigenlijk in elkaar? Wat is de bedoeling van de Jeugdwet en hoe wordt jeugdzorg ingekocht? Op deze en vele andere mogelijke vragen van nieuwe gemeenteraadsleden over jeugdzorg geeft de website www.ditisjeugdzorg.nl  antwoord. Jeugdzorg Nederland maakte deze website speciaal voor gemeenteraadsleden.

Raadsleden zijn net geïnstalleerd en de portefeuilles verdeeld. Dit is het moment voor raadsleden om zich in te lezen in het veelomvattende dossier jeugdzorg. De website ditisjeugdzorg.nl helpt hen een eind op weg.’ Veel gemeenteraadsleden vinden dat ze weinig grip krijgen op jeugdzorg, waardoor ze moeite hebben hun gemeentebestuur goed te controleren. Terwijl juist gemeenteraden aan zet zijn bij het vormgeven van het lokale jeugdzorgbeleid.

De wijze waarop de jeugdzorg is georganiseerd, verschilt per gemeente. Dat maakt het moeilijk om een landelijke blauwdruk te maken van wat er moet gebeuren. De informatie op ditisjeugdzorg.nl daagt raadsleden uit om op onderzoek uit te gaan en vragen stellen over het jeugdbeleid in de eigen gemeente.

 

Woonplaatsbeginsel; speuren naar wie de rekening betaalt

Per 1 januari 2022 is de Jeugdwet aangepast wat betreft het woonplaatsbeginsel. Belangrijk, want mede op basis van het woonplaatsbeginsel wordt de financiering van de jeugdzorg geregeld. De wijziging in de Jeugdwet is een verbetering op de oorspronkelijke wet, maar zorgde eerst voor heel veel extra administratieve last bij zowel de gemeenten als bij zorgaanbieders en Jeugdbescherming Overijssel (JbOV). Bij JbOV hebben veel medewerkers tijdens de uitvoering van hun werk te maken met het woonplaatsbeginsel. De jeugdbeschermers, de medewerkers van de secretariaten èn Truus Renirie van de afdeling Financiën & Informatievoorziening. Met Truus ga ik in gesprek over de toepassing van deze wetsaanpassing in de praktijk.  

Lees meer