Joost van der Zee, teammanager
In de nieuwe rubriek #passthemic gaan we in gesprek met een medewerker van JbOV over zijn/haar rol en betrokkenheid bij de organisatie. We trappen af met Joost van der Zee, teammanager jeugdreclassering én portefeuillehouder innovatie. Dit gesprek richt zich op innovatie.
- Jij bent portefeuillehouder innovatie. Waarom past deze rol bij jou?
Deze rol past op twee manieren goed bij mij. Allereerst omdat ik erg houd van vernieuwingen die bijdragen aan de kwaliteit van zorg voor onze cliënt, maar ook zeker bijdragen aan het werkplezier van onze jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders. Het klinkt cliché maar dit is toch echt waar wij het voor doen. Ten tweede duik ik graag in het diepe. Als leek op het gebied van techniek lukt dit binnen de digitale innovatie erg makkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden in de wereld van technologie, waarbij je mij niet moet vragen hoe het exact werkt, maar waarbij ik, samen met het Digitaal Innovatie Team (DIT), wel de link kan leggen met ons primaire proces. Heel fijn dat ik een enthousiast team om mij heen heb die ik alle ruimte kan geven om deze innovaties (welke dat ook mogen worden) tot een succes te maken.
- Wat is voor jou innovatie? En hoe zie je dit binnen JbOV?
Innovatie is voor mij het lef hebben om te zoeken naar mogelijkheden op plekken waar je dit voorheen niet deed. In ons geval dus de digitale wereld, de wereld van de big-data. Daarnaast het lef hebben om dit ook daadwerkelijk toe te gaan passen in ons werk met de cliënten, waarbij je niet bang bent om eens een misser te maken. Binnen JbOV ben ik blij dat de organisatie het innoveren een hele duidelijke kans geeft door een meerjarenplan te realiseren. Daarnaast hebben wij uren vrijgemaakt waarin een team (DIT) daadwerkelijk de ruimte krijgt om de digitale mogelijkheden te ontdekken en te vertalen naar het primaire proces. Hiermee laat je als organisatie zien dat je de innovatie op het gebied van technologie serieus neemt. Daar mogen wij best trots op zijn.
- JbOV kiest voor het ontwikkelen en inzet van VR in de begeleiding van jeugdbescherming en jeugdreclassering. Wat is jouw verwachting als VR wordt ingezet bij cliënten van JbOV?
Ja dat is dus zo’n ingewikkelde vraag. VR is naar mijn idee een heel mooi instrument om te ervaren wat bepaalde situaties met je doen. Je stapt daadwerkelijk in een andere wereld. De meeste mensen kennen dit vanuit de simulaties van een achtbaan of een videogame. Maar we kunnen tegenwoordig hele gevoelig en heftige thema’s in beeld brengen en de gebruiker laten ervaren wat dit met jou doet. Op die manier kun je bewustwording creëren. Zo kun je bijvoorbeeld ouders laten inzien wat hun gedrag in een complexe echtscheiding doet en hoe dit overkomt op hun zoon of dochter. Je laat hen namelijk door de inzet van VR in de huid van hun eigen kind kruipen. De kracht van VR is dat het realistisch is opgebouwd en dat je hierdoor echt voelt wat de geschetste situatie met jou doet. Ik heb zelf de simulatie van huiselijk geweld ervaren middels VR en kan je aangeven dat dit indruk maakte. Ik voelde echt hoe het jongetje uit de simulatie zich voelde.
- Op 5 februari doet JbOV mee met de Slimme Zorg Estafette en organiseren we de bijeenkomst 'Virtual Reality in de jeugdzorg'. Waarom mogen mensen deze bijeenkomst absoluut niet missen? Wat hoop je te bereiken met deze bijeenkomst?
5 februari willen wij zoveel mogelijk mensen laten zien en deels ervaren hoe VR werkt. Om vervolgens met elkaar in gesprek te komen hoe een ieder dit ziet in relatie tot zijn of haar werk. Wij lichten nu een aantal thema’s uit, maar er is nog veel meer op het gebied van VR. Het is mooi wanneer we als partners in de jeugdzorg met elkaar op verkenning gaan.
- Aan wie geef jij de microfoon door?
Ik zou het mooi vinden om iemand vanuit de ondersteunende diensten te laten interviewen, Ik geef de microfoon door aan Ellen van Berghem, controller bij JbOV.