< terug

Samenwerken

Jeugdreclassering in verbinding

Sinds 1 november 2022 nemen de 13 Gecertificeerde Instellingen in Nederland gezamenlijk deel aan het project ‘Jeugdreclassering in Verbinding’. Het project richt zich op het ontwikkelen en implementeren van een uniforme landelijke methodiek jeugdreclassering met een bijbehorend overzicht van maatregelen, een zogenoemde ‘Menukaart Jeugdreclassering’.

Cliënten, gedragswetenschappers en professionals werken samen om de verschillende bestaande werkwijzen door te ontwikkelen naar een practice- en evidence based methodiek. Vanaf medio 2024 handelen alle jeugdreclasseerders vanuit dezelfde basisprincipes, waardoor er nog beter kan worden afgestemd op iedere unieke jongere die wordt begeleid. Zo kan JbOV de vaak kwetsbare jongeren nog beter effectieve begeleiding bieden, verbeteren de ontwikkelkansen en toekomstperspectief van de jongere en reduceren de veiligheidsrisico’s voor zowel slachtoffers, de samenleving en voor jongeren zelf.

Laatste jaar onderhandelen tarieven

Er was langdurig onzekerheid over de tarieven voor 2023. Na intensieve gesprekken werden in 2022 met beide regio’s nieuwe subsidieovereenkomsten opgesteld met daarbij een nieuw tarief voor het jaar 2023, circa 18% hoger dan het voorafgaande jaar. In de regionale contracten is nu bijna het afgesproken landelijk tarief gerealiseerd.

Door de hogere tarieven en de extra subsidie vanuit de rijksoverheid voor het verlagen van de caseload zag de begroting 2023 er rooskleuriger uit dan de resultaten over 2022. Dit ondanks de dalende trend van het aantal maatregelen.

Initiatieven in de regio

Vanuit JbOV leveren we een bijdrage aan het landelijke programma voor de inrichting van de Regionale Veiligheidsteams. De eerste afstemming, en samenwerking met andere GI’s, vond plaats in 2023 en krijgt verder inhoudelijk vorm in het eerste deel van 2024.

In de regio IJsselland participeert JbOV waar mogelijk in de regionale en lokale ontwikkelingen in de lijn van het Toekomstscenario. Er is door verschillende medewerkers een bijdrage geleverd aan de Zwolse proeftuin ‘Samenspel in de wijk’. Aan het eind van 2023 is in IJsselland de startfoto van het Toekomstscenario vastgesteld.

Binnen de actielijnen van de samenwerkingsagenda in de regio Twente is in oktober 2023 gestart met sessies in het kader van de versnellingsaanpak in de regio. Proef is om twee Teams Anders in te gaan richten door het verlenen van ambulante hulp ter voorkoming van uithuisplaatsingen. De teams bestaan uit hulpverleners van verschillende zorgorganisaties met verschillende expertises. Zij werken buiten de gebaande paden; doen wat nodig is. Via het Regionaal Expertteam (RET) wordt een Team Anders ingezet in casuïstiek.

Bij Jeugdbescherming Overijssel willen we graag in 2024 een link kunnen leggen met het Toekomstscenario. We zijn enthousiast over het vooruitstrevende karakter van de Team Anders werkwijze en leveren hier graag een bijdrage aan.

Jeugdreclassering in verbinding

Laatste jaar onderhandelen tarieven

Initiatieven in de regio

< terug